Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huhtikuun kuukausiennuste: Näin kevät etenee! Etelämpänä Euroopassa…
Kuukausiennuste |

Huhtikuun kuukausiennuste: Näin kevät etenee! Etelämpänä Euroopassa jo 20–30 asteen lukemia

Joutsenet Palokkajärvellä Jyväskylässä maaliskuussa 2021.
Kuukausiennusteen mukaan huhtikuussa on odotettavissa kuukaudelle melko tyypillisiä viikkojen keskilämpötiloja. Sää voi kuitenkin vaihdella viikkojen sisällä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 25.3.2021

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa ajankohtaan nähden lämmin. Huhtikuussa viikkojen keskilämpötilat näyttävät laajalti melko tavanomaisilta.

Viikko on alkanut vaihtelevana. Maanantai toi sateita, tiistai föhn-tuulta.

– Tällä viikolla lämmin föhn-tuuli saa kevään etenemään ja lumet sulamaan vauhdilla. Sulaminen voi saada joet tulvimaan, myös sateet pahentavat tulvatilannetta. Tulevilla huhtikuun viikoilla kevät näyttää etenevän vuodenajalle melko ominaisessa säässä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lue myös: Mikä on föhn-tuuli ja miten se syntyy?

Alkuun keskimääräistä lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 2–3 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, Lapissa 3–4 astetta keskiarvon yläpuolella.

Tiistaina lämpötilat nousevat paikoin 10–14 asteen lukemiin. Keskiviikkona ja torstaina päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa laajalti 5–9 astetta, pohjoisessa 2–7 astetta, perjantai ja lauantai ovat vähän viileämpiä. Pääsiäissunnuntaina saatetaan yltää jälleen paikoin 10 asteen lukemiin, mutta ennuste on vielä vaihdellut voimakkaasti. Yölämpötilat ovat aivan maan eteläosaa lukuun ottamatta enimmäkseen pakkasella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Viikon mittaan pilvisyys vaihtelee, aurinkoakin nähdään. Ajoittain tulee sateita eri olomuodoissa.

– Tällä viikolla Suomi kuuluu pikemmin matalapaineen kuin korkeapaineen piiriin. Keskimääräinen tuuli käy Suomeen lännen puolelta Norjan Kölivuoriston yli. Lämmin föhn-tuuli puhaltaa meillä tällä viikolla suuren osan viikkoa, Joanna Rinne sanoo.

Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan maan pohjoispuoliskolla runsaammin kuin yleensä tähän aikaan vuodesta, maan etelä- ja keskiosan tienoilla vuodenajan keskiarvon verran. 

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan eteläosassa +2…+6 astetta, maan keskiosassa laajalti +2…+4 astetta ja pohjoisessa laajalti −2…+2 astetta.

Hiihtäjä ja jo lumetonta maata maaliskuussa 2021 Ylöjärvellä.
Lumet ovat sulaneet vauhdilla tällä ja viime viikolla. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 30.3.2021

Euroopassa jo 20–30 asteen lukemia

Muun Euroopan osalta tämän viikon keskilämpötila on pitkälti tavanomaista korkeampi. Lämmön taustalla on laaja korkeapaine, joka kattaa suuren osan Eurooppaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tiistaina Espanjassa on 25–30 astetta, Ranskassa, Benelux-maissa ja paikoin Isossa-Britanniassa ja Saksassakin yli 20 astetta. Keskiviikko on vielä hieman tiistaita lämpimämpi päivä, 20–25 asteen lukemia on vielä laajemmilla alueilla Länsi- ja Keski-Euroopassa, myös Italiassa. Espanjassa lämpöä on jopa yli 30 astetta. Torstaiksi Espanjassa hieman viilenee, mutta siellä ja Keski-Euroopassa laajalla alueella on edelleen 20–25 astetta. Viikonlopun edetessä parinkympin lämpötilat väistyvät muualta paitsi paikallisesti Etelä-Euroopasta, Joanna Rinne toteaa.

Sää on tällä viikolla Keski- ja Etelä-Euroopassa vuodenaikaan nähden vähäsateista.

Huhtikuu etenee keskimääräisissä lämpötiloissa, sateita osassa maata hieman tavanomaista enemmän

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikon keskilämpötilassa ei Suomessa ole suurta eroa vuodenajan keskiarvoon. Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella maan pohjoisosassa hieman vuodenajan keskiarvoa enemmän, maan etelä- ja keskiosassa sademäärät ovat ajankohdalle tavanomaisia. 

– Kevät on kuitenkin Suomessa ilmastollisesti vuoden vähäsateisinta aikaa, joten sademäärien ei tarvitse olla suuria, jotta ne ovat vuodenajan keskiarvojen yläpuolella, Joanna Rinne muistuttaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa vuodenaikaan nähden lämpimät säät painottuvat 5. huhtikuuta alkavalla viikolla itäiseen Eurooppaan ja Suomen itäpuolelle. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa viikko on kokonaisuutena lämpötiloiltaan vuodenajan keskiarvojen mukainen tai jopa tavanomaista viileämpi.

Miltä näyttää huhtikuun loppupuolisko?

Huhtikuun 12. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi Keski-Eurooppaan laajaa korkeapaineen aluetta, johon liittyy vähäsateinen ja vuodenaikaan nähden lämmin sää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Matalapaineiden reitit kulkevat tällaisessa tapauksessa yleensä Pohjois-Euroopan yli. Näyttää siltä, että sateita tulee meillä hieman vuodenajan keskiarvoa enemmän. Ennusteessa viikon keskilämpötila on vuodenajan keskiarvon tuntumassa, etelässä hieman sen yläpuolella. Huhtikuun 19. päivä alkavalla viikolla sää alkaa olla jo huonosti ennustuvaa. Vahvoja signaaleja puoleen tai toiseen ei ole, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhtikuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa laajalti 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 0–6 astetta.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kamera käteen tai drone ilmaan – 10 vinkkiä sääkuvaukseen! Lähetä sääkuvasi Forecan uutisiin

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 30.3.2021 klo 17.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat